Ingyenhitel korszerűsítéshez: most éri meg szigetelni

Közhelynek számít, hogy a magyar lakások szigetelése olyan rossz, hogy a háztartások többsége tulajdonképpen az utcát fűti. Most kamatmentes hitel formájában uniós források is rendelkezésünkre állnak, hogy változtathassunk ezen a helyzeten. A családi házak és lakások szigetelésére, nyílászárócseréjére, fűtéskorszerűsítésére és napkollektorok, valamint napelemek felszerelésére igényelhető források országszerte az MFB pontokon, így mások mellett 166 OTP bankfiókban érhetőek el.

A legolcsóbb energia az el nem használt energia, különösen igaz ez a fűtési szezonban, amikor minden magyar háztartás boldogabb lenne, ha leszoríthatná költségeit. A társasházak ablakcseréivel és hőszigetelésével amellett, hogy jelentősen csökkenthetők a felhasznált energia előállításával járó környezeti ártalmak, a szakértők szerint akár 60 százalékos energia-megtakarítás is elérhető, azaz több mint felével csökkenthetnénk fenntartási költségeinket.

Hogy ne terhelje a családi költségvetést a felújítás

Csakhogy egy ilyen beruházás nem olcsó mulatság, ezért jó hír, hogy most erre a célra európai uniós forrásból származó kamatmentes kölcsön is felvehető az OTP MFB Pontjain. A hitelt magánszemélyek és társasházak egyaránt igényelhetik, mindössze 10 százalékos saját forrással, akár 20 éves futamidőre, ráadásul elő- vagy végtörlesztéséhez akár meglévő lakás-takarékpénztári megtakarítás is felhasználható.

Komoly segítséget jelenthet a felújítás előtt álló lakástulajdonosok és lakóközösségek számára az OTP MFB Pontjain elérhető energetikai korszerűsítési kölcsön, hiszen a kamatmentesség mellett további banki költségek – mint a kezelési költség, a rendelkezésre tartási jutalék, vagy az elő- és végtörlesztési és szerződésmódosítási díj – nem kapcsolódnak hozzá. Sőt, bár a kölcsön uniós forrásból származik, nincs árfolyamkockázata sem, így a futamidő alatt csak a ténylegesen igénybe vett kölcsönösszeget kell törleszteni” – mutatott rá Zagyi László, az OTP Vállalati Igazgatóságának főosztályvezetője.

Kedvezőbb  szabályozás

A lakásfelújítást tervezők számára további jó hír, hogy tavaly októberben kedvezően módosultak a konstrukció feltételei: az elszámolható munkadíj mértéke az elszámolható anyagköltséghez viszonyítva 60 százalékról 120 százalékra emelkedett. További fontos változás, hogy a nyílászárók esetén a fajlagos költséghatár a korábbi kiíráshoz képest nettó 60 ezer forintról 110 ezer forintra, míg a határoló szerkezetekre vonatkozó hőszigetelés elszámolható költséghatára 15 ezer forintról 20 ezer forintra emelkedett.

Az érintettek által talán leginkább várt módosítás mégis az volt októberben, hogy a használatbavételi engedéllyel kapcsolatos 180 napos határnapokat eltörölték, így új építésű ingatlanok tulajdonosai is pályázhatnak energetikai korszerűsítésre, akár fedezet és banki költségek nélkül.

Pontosították továbbá, hogy a rendelkezésre tartási idő, valamint a projekt befejezésére adott határidő is legfeljebb a kölcsönszerződés megkötésétől számított 24 hónap lehet társasházak és lakásszövetkezetek esetében. Ez a két éves időtartam maximális biztonságot nyújthat egy társasházi beruházás befejezésére és a finanszírozási forrás lehívására.

Egyszerűsödő kérelem

Adminisztrációs oldalról szintén jelentős könnyítés, hogy megújult és jelentősen egyszerűsödött a benyújtandó dokumentumok között a hitelkérelmi nyomtatvány, valamint egységesítették a Költségvetések bemutatására és a Nyilatkozatok megtételére szolgáló nyomtatványokat is. Fontos tudnivaló, hogy a támogatási kérelmekhez a Magyar Fejlesztési Bank meghatározása alapján a Földhivatal által kiállított, közjegyző vagy ügyvéd által hitelesített, az ügyfél által Ügyfélkapun keresztül lekért, illetve a TAKRNET rendszeren keresztül a Bank által lekért e-hiteles tulajdoni lapokat fogadhatja el az OTP Bank. Jó hír, hogy már a folyamatban lévő és a lezárult hitelkérelmek esetében is alkalmazhatók ezek az október óta hatályos kedvezőbb szabályok.